Blogi

EU alv. VAT säännökset ja WooCommerce

Vuoden 2015 alusta digitaalisten tuotteiden kauppiaat ovat joutuneet uusien säännösten kohteeksi. Ennen EU:n uudistusta ulkomaille fyysisiä tuotteita, palvelutuotteita ja digitaalisia palvelutuotteita (=”virtuaalisia” tuotteita) kohdeltiin arvonlisäveron kirjanpidossa samalla tavalla:

Ennen (kaikille tuotteille):

  • Myyjä Suomessa, kuluttaja-asiakas EU:ssa (ei Suomi): -> hinta = tuote + Suomen arvonlisävero (24 %).
  • Myyjä Suomessa, yritys-asiakas EU:ssa (ei Suomi), kun alv. VAT numero: -> hinta = tuote (+ 0 %).
  • Myyjä Suomessa, kuluttaja-asiakas tai yritys EU:n ulkopuolella: -> hinta = tuote (+ 0 %).

Nyt
1.1.2015 alkaen, kaikki EU:n alueelle myyvät, mukaanlukien EU:n ulkopuolelta EU:hun myyvät:

1) Digitaliset palvelutuotteet (tarkemmin Telecommunications, broadcasting & electronic services) eli suurin osa verkon kautta toimitettavista tuotteista verotetaan ostajan maan mukaan (ei enää myyjän maan). Myyjä joutuu keräämään jokaisen maan arvonlisäveron erikseen:

  • Myyjä Suomessa, kuluttaja-asiakas EU:ssa: -> hinta = tuote + ostajan arvonlisävero (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 tai 27%. Tai alennettu vero joka sekin vaihtelee.).
  • Myyjä Suomessa, yritys-asiakas EU:ssa (ei Suomi), kun alv. VAT numero: -> hinta = tuote (+ 0 %).
  • Myyjä Suomessa, kuluttaja-asiakas tai yritys EU:n ulkopuolella: -> hinta = tuote (+ 0 %).
  • Myyjä EU:n ulkopuolella, kuluttaja-asiakas EU:ssa: -> hinta = tuote + ostajan arvonlisävero (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 tai 27%. Tai alennettu vero joka sekin vaihtelee.).

2) Fyysiset tuotteet (eli postin- tai kuljetusliikkeen kautta toimitetut) ja manuaaliset palvelutuotteet (esim. tuki, konsultointi, suunnittelutyö):

  • Kuten ennen, ei muutosta.

Arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalvelu – MOSS – keskitetty alv-minipalvelupiste

Myyminen EU:n alueelle muuttui paljon työläämmäksi. Jotta myynti säännöksistä huolimatta toimisi, EU on kehittänyt verkossa toimivan ilmoitusjärjestelmän joka tunnetaan englanniksi lyhenteellä MOSS (Mini One-Stop Shop) / keskitetty alv-minipalvelupiste ja suomeksi nimellä arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalvelu. Sen kautta voivat pienet EU:ssa ja EU:n ulkopuolella toimivat yritykset ilmoittaa ja maksaa, yhdessä ja samassa paikassa kerralla kaikkiin maihin niille tilitettävät arvonlisäverot. Lisätietoja: Arvonlisäveron erityisjärjestelmä.

Hieno juttu, mutta silti niin työläs, että joissakin verkkokauppaohjelmistoissa on mahdollisuus estää kaikki ostot EU:n alueelta. Verkkokauppa näkyy verkossa, mutta ostaminen ei onnistu kun ostaja on EU:ssa.

Sähköisten palvelujen myynti WooCommerce verkkokaupassa

Eri maiden arvonlisäverojen keräämistä varten on WooCommerce verkkokauppaohjelmistoon olemassa muutama lisäosa. Tällä hetkellä suosituimmat ovat:

Julkaisin 1.3.2015 näihin kumpaankin lisäosaan käännöksen suomeksi. Suomennos tulee lisäosan [uusien versioiden] mukana ja on ladattavissa myös tämän sivuston Downloads sivulta.

Vastaa

Monipuolista ja hiukan tavanomaista laajempaa verkkoviestintä palvelua. Ulotumme pidemmälle !